Solister från    Kungliga Baletten  &  National Ballet of Portugal

Tidigare dansare från    Den Kongelige Danske Ballet  &  GöteborgsOperans balett

Danselever från    Svenska Balettskolan Göteborg

Både 2018 och 2019 blev helt slutsålda!

BOKA DINA BILJETTER TILL JULEN 2020 REDAN NU – FÖRST TILL KVARN

Fredag 18 december 19.00

Lördag 19 december 13.30

Lördag 19 december 18.00

Söndag 20 december 13.30

Söndag 20 december 18.00

Måndag 21 december 18.00

Visas även i SVT

SVT2  JULAFTON  24 december 19.45

SVT2  ANNANDAG JUL  26 december 17.15

samt i SVT Play mellan 23 december – 21 juni

Se dokumentären "Vägen till Nötknäpparen"

Följ med bakom kulisserna på Nötknäpparen!
I dokumentären får publiken följa dansarnas, elevernas och hela produktionens arbete från repetition till premiär.

Göteborgs-Posten 2018:

”Hela Nötknäpparen på Lorensbergsteatern är ett lyckat danskalas med förutsättningar att bli en ny julklassiker i Göteborg”

Danstidningen 2018

”Allt är välgjort och dansglädjen lyser hos alla”

Tidningen Kulturvinden 2018

”Nötknäpparen är en sällsynt lyckad version. Man kan lyriskt tala om framtidens balettstjärnor, men det är ju uppenbart att de är små stjärnor redan nu”

Upplev Göteborgs juligaste dansföreställning med sagolik scenografi, vackra kostymer och allt som hör den svenska julen till!

Gå med hela familjen på en föreställning som förutom dans bjuder på skådespel och julstämning för både små som stora. 

Upplev den välkända julsagan där Clara och hennes nötknäpparsoldat bjuds på ett fantastiskt äventyr. I julnattens magi möter de en armé av råttor, går vilse i en snöstorm och besöker ett pepparkaksslott där julens alla sötsaker får liv. Allt till Tjajkovskijs älskade musik.

Boka biljetter på lorensbergsteatern.se

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.

ENSEMBLE

Dansare från Kungliga Baletten

Sockerfen och balettens stora pas de deux dansas av tre gästdansare från Kungliga Baletten, Kaho Yanagisawa från Japan samt Elisa Lons och Jérémie Neveu från Frankrike. Kungliga Baletten grundades 1773 och är ett av världens äldsta balettkompanier.

Kungliga Baletten

Dansare från National Ballet of Portugal

Balettens stora pas de deux dansas även av två gästdansare från National Ballet of Portugal, Filipa de Castro och Carlos Pinillos, två internationella dansare som gästar dansscener över hela världen!

National Ballet of Portugal

Dansare från Den Kongelige Danske Ballet

Den tidigare dansaren från Den Kongelige Danske Ballet Sebastian Michanek gestaltar Claras farbror Drosselmeyer. Den Kongelige Danske Ballet grundades 1748 och är känd för sin Bournonville-tradition. Sebastian har även dansat vid Kungliga Baletten och Australien Ballet.

Den Kongelige Danske Ballet

Dansare från Stora Teaterns balett och GöteborgsOperans balett

Flera tidigare dansare från Stora Teaterns balett och sedermera GöteborgsOperans balett medverkar i denna uppsättning av Nötknäpparen. De har alla dansat i Nötknäpparen när den spelades på Storan och på GöteborgsOperan. Stora Teaterns balett var Göteborgs egna balettkompani mellan 1920 och 1994 då baletten flyttade till det nya operahuset och blev GöteborgsOperans balett fram till 2012. Numera har GöteborgsOperan ingen egen balettrepertoar och kompaniet har bytt namn till GöteborgsOperans danskompani och är nu Nordens största och ett av Europas främsta moderna danskompanier.

Uta Güttler som i denna uppsättning spelar skollärarfrun var den sista dansare som dansade sockerfen/prinsessan i Pär Isbergs uppsättning av Nötknäpparen på GöteborgsOperan. Arman Ersin Aycan som i denna uppsättning spelar skolläraren dansade råttkungen vid den gamla uppsättningen på Storan och samma råtthuvud är nu restaurerat och används igen i denna uppsättning av Nötknäpparen.

GöteborgsOperan

Danselever från Kungliga Svenska Balettskolan

Yrkesdansarelever från Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm kommer till Göteborg för att dansa den klassiska blomstervalsen som i denna uppsättning utgörs av ett polkagrishov och är koreograferat av assisterande koreograf Terry Wright från England.

Kungliga Svenska Balettskolan

Danselever från Svenska Balettskolan i Göteborg

Alla barnroller och den större unga ensemblen dansas av elever från Svenska Balettskolan i Göteborg. Utbildningen är en elitutbildning i dans inom den vanliga grundskolan (åk 4-9) och är en förberedande yrkesdansarutbildning med regeringsuppdrag att utbilda nästa generations dansare för scener både nationellt och internationellt. 

Svenska Balettskolan

SKAPANDE TEAM

Idé och koreografi

Idé och koreografi av Sebastian Michanek, konstnärlig chef för Svenska Balettskolan och tidigare solistdansare vid Kungliga Baletten i Stockholm och Den Kongelige Ballet i Köpenhamn. Sebastian har själv dansat prinsen i Nötknäpparen i olika versioner och nu skapat en helt ny svensk version som bygger på originallibrettot. 

Det är otroligt roligt att få sätta upp julens absolut juligaste föreställning här i Göteborg. Som barn älskade jag Nötknäpparen och såg den varje år! Nu har vi skapat en helt ny version med vackra kostymer och sagolik scenografi där flera kilo snö kommer att falla ner över Lorensbergsteaterns scen i jul. Jag kan lova spännande koreografi och roligt skådespel när vi berättar om Claras juläventyr!

Sebastian Michanek och Gudrun Bojesen som prinsen och prinsessan i Nötknäpparen på Det Kongelige Teater

Scenografens model av Drosselmeyers kök framför scenbild med Claras hus omfamnad av julens snölandskap

Illustrationer och scenografi

Scenografin har skapas speciellt för denna svenska och juliga version av Nötknäpparen. Scenografin är inspirerat fritt efter Sverige i sekelskiftet och av Carl Larssons fina målningar, där Claras fantasi förtrollar hennes sekelskifteshem till ett pepparkaksrike.

Illustrationer och scenografi är skapade av scenografen Emanuel Petersson tillsammans med föreställningens koreograf och låter publiken följa med Claras in i hennes fantasi och drömmar.

Emanuel Petersson står bakom många uppskattade och lekfulla produktioner som Pelle Svanslös och Carl-Einar Häckners varietéer. Scenografin tillverkas av Hedé Ateljé som har en lång tradition av att skapa scenografi för Lisebergsteatern, Rondo, Lorensbergsteatern, Galenskaparna, Fredriksdalsteatern, Julstaden, Chinateatern, Stockholms Stadsteater, GöteborgsOperan m.fl.

Miranda Benramdane Fält och John Javér Kristiansen som Clara och Nötknäpparsoldaten

Kostym

Alla kostymer är skapade för denna uppsättning av Nötknäpparen. De är traditionella där siden och tyll klär dansarna på ett klassiskt och elegant sätt. Ingen balett är fulltalig utan tutuer och därför skapas över 20 nya tutuer till snöriket och föreställningens ballerinor.

Tillsammans med föreställningens koreograf och produktionens egna kostymavdelning har kostymören Anna Melin skapat en vacker och julig kostymuppsättning.

Anna Melin är utbildad skräddare, kostymdesigner och makeupartist och har en lång erfarenhet inom dans, film, tv och teater på bl.a. GöteborgsOperan, Göteborgs Stadsteater, Folkteatern, Lorensbergsteatern, SVT och Gothenburg Film Studios.

 

Mask och peruk

Då föreställningen utspelar sig i Sverige vid sekelskiftet är hår och frisyrer mycket viktiga för att får ihop helheten. Därför kommer de flesta karaktärer att bära peruk och de unga barnen friseras efter tidens mode. Anna Melin och Tiina Bengtsson ansvarar för mask och peruk för denna uppsättning av Nötknäpparen.

Tiina Bengtsson har till vardags hand om all mask och peruk till Galenskaparna och After Shave och har arbetat med produktioner som Falkenbergsrevyn, Vallarnas publikmagneter, Sommarteatern på Gunnebo slott och produktioner på Lisebergsteatern.

 

I ROLLERNA

Prinsessan:

ELISA LONS, dansare från Kungliga Baletten

Dancing is a gift. What a pleasure to be on stage! I love this unique and magic moment for sharing with the audience!

Elisa Lons kommer från Frankrike och avslutade sin dansarutbildning 2015 vid Conservatoire National Supérieur de Musique ecnse de Paris. Sedan dess har hon jobbat vid ett flertal kompanier: Opéra National de Bordeaux, Ballet du Capitole de Toulouse, The Scottish Ballet in Glasgow och The Norwegian National Ballet i Oslo. Elisa dansar nu sin andra säsong på Kungliga Operan i Stockholm.

Prinsen:

JÉRÉMIE NEVEU, dansare från Kungliga Baletten

The curiosity and the constant exploration of each step is endless, and that is precisely what makes dance so special and exciting because you never get bored of doing the same steps. You can still learn so much and you never stop discovering the richness of movement.

Jérémie Neveu är utbildad vid Paris opera ballet school och tog sin examen 2015. Han var redan som elev medverkande i de stora produktionerna på Paris Operan såsom Nötknäpparen och La fille Mal Gardee. I tre år var sedan Jeremie dansare vid Opera National de Bordeaux där han dansat i flertalet klassiska verk -Törnrosa, Coppelia, Romeo och Julia, Don Quijote- och i mer neoklassisk och modern repertoar såsom Petite Mort (Kylian), Minus 16 (Naharin), Pneuma (Carlson), The Concert (Robbins).

Prinsessan:

FILIPA DE CASTRO, dansare från National Ballet of Portugal

Filipa de Castro kommer från Lissabon och är principal dancer vid the National Ballet of Portugal och har även dansat en sejour med the Royal Ballet of Flandres.

Några exempel på ledande roller är Giselle, Don Quijote, Svansjön, Törnrosa, La Bayadère samt Nötknäpparen. Hennes repertoar inkluderar även moderna baletter av Balanchine, Spöerli, Forsythe, Duato, Kylian, Van Manen m fl. 2016 mottog Filipa utmärkelsen Positano/Léonide Massine Award for Dancer of the Year on the International Scene och 2005 utsågs hon till “Revelation Ballerina” i Portugal. Tillsammans med sin partner Carlos Pinillos är hon flitigt anlitad som gästdansare världen över och vid internationella balettgalor.

Prinsen:

CARLOS PINILLOS, dansare från National Ballet of Portugal

Carlos Pinillos kommer från Lissabon och är principal dancer vid National Ballet of Portugal och tidigare vid Ballet of Victor Ullate, är född i Madrid. 1998 vann han den internationella danstävlingen i Wien och 2016 utsågs han till ”Dancer of the Year in the International Scene” (Prize Positano/Léonide Massine).

Hans repertoar omfattar de flesta ledande klassiska rollerna också många moderna verk. Som artist har Carlos gästdansat bl a på Covent Garden och uppträtt med Filipa de Castro på en mängd internationella scener. The New York Times har beskrivit honom som en intressant mix av ren teknik och stark kontakt med publiken. 

Drosselmeyer:

JAN-ERIK WIKSTRÖM, tidigare dansare vid Kungliga Baletten

Balett är ett allkonstverk, en sammansmältning av dans, teater, musik, måleri, arkitektur, klädskapande. Det är därför balett kan drabba publiken så kraftfullt. Det gör att man kan förstå handlingen på ett djupare plan.

Jan-Erik har dansat de flesta ledande klassiska rollerna. Av H M Konungen har han tilldelats hederstiteln Hovdansare och medaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärliga insatser som dansare. Mellan 2001–2004 var Jan-Erik engagerad som Principal Dancer vid English National Ballet i London. Idag undervisar han och ger master classes internationellt. Senast sågs han i Balettgala 2019, på Kungsbacka Teater.

Drosselmeyer:

SEBASTIAN MICHANEK, tidigare dansare vid Kungliga Baletten och Den Kongelige Danske Ballet

Det är fantastiskt att kunna stå på scen och ta med publiken på en resa genom berättelse och dans. När känslor möter dansen uppstår en magi som inte kan upplevas någon annanstans än vid en dansföreställning! 

Sebastian Michanek har en bred erfarenhet som dansare. Han har vunnit Eurovision Young Dancers i modern nutida dans, dansat de ledande rollerna i de stora klassiska baletterna och gestaltat historiska roller på Ulriksdals och Drottningholms slottsteatrar. Genom sin danskarriär har Sebastian arbetat med vår tids största koreografer och dansat med Kungliga Baletten, Royal Danish Ballet, The Australian Ballet, Arena di Verona Ballet samt som gästdansare runt om i Europa.

Urval av roller: Titelrollen i Peer Gynt (Neumeier), Prinsen i Svansjön (Martins), Albrecht i Giselle (Maina Gielgud), Prinsen i Nötknäpparen (Ratmanski), Prinsen i Nötknäpparen (Greve), Titelrollen i Tristan (Pastor), Prins Ivan i Eldfågeln (Ratmanski), Lenskij i Onegin (Cranko), Lysander och Philostrat/Puck i En Midsommarnattsdröm (Neumeier), Petite Mort (Kylián) och The Vertiginious Thrill of Exactitude (Forsythe).

Sockerfen:

KAHO YANAGISAWA, dansare från Kungliga Baletten

Kaho Yanagisawa kommer är utbildad vid Acri-Horimoto Ballet Academy i Japan och vid The Royal Ballet School i London.

Kaho vann Japan Grand Prix 2012 och mottagit flera utmärkelser som Dame Ninette Award, The Worshipful Company of Gold and Silverwear Drawers Award.

Sockerfen:

ERIKO WAKIZONO, dansare från National Theatre Brno

Eriko Wakizono är född i Japan och började sin balettutbildning på Michiko Komori Ballet i Fukuoka. Därifrån gick hon vidare och fick sin examen vid Vaganova Ballet Academy i S:t Petersburg, Ryssland. År 2007 fick Eriko anställning som Corps de Ballet-dansare i National Theatre Brno. Året därefter befordrades hon till solistdansare och sedan 2018 bär hon titeln Första Solist.

Skollärarfarmor:

MARIA FAHL VIKANDER, skådespelare

När Alicia var fyra år var hon och jag och såg Nötknäpparen. Hon blev helt förälskad i tåspetsskorna och ballerinorna och ville själv börja dansa. Där och då började Alicia Vikander sin utbildning till dansare, några år senare stod hon på GöteborgsOperans scen och dansade i just Nötknäpparen. – Och nu är det min tur att stå på scen och dansa minuet i Nötknäpparen!”

Maria Fahl Vikander utbildade sig på Statens scenskola i Malmö 1976–1979. Hon har varit anställd vid Backa Teater, Göteborgs Stadsteater, Folkteatern i Göteborg, Nationalteatern, TV-teatern, Teater Kurage, Teater Tamauer, Comedy Art Center och Tomas K:s Teater. Hon har medverkat i scenproduktioner som Sparvöga, Trettondagsafton, Fröken Julie, Romeo och Julia, Honungsbutiken, Byta trottoar och Cirkusmordet, och har spelat i filmer som Buss till Italien, En sång för Martin och Björn Runges Rensa fisk. I 2018 ser vi henne som Astrid Lindgren i filmen “Unga Astrid”. Maria är också mamma till skådespelaren Alicia Vikander som gick på Svenska Balettskolan i Göteborg 1998–2004.

Clara:

MIRANDA BENRAMDANE FÄLT, elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg

Miranda Benramdane Fält går sitt 6e år vid Svenska Balettskolan i Göteborg där hon utbildar sig till professionell balettdansare. 2018 debuterade Clara som Clara i Nötknäpparen på Lorensbergsteatern och har även setts som Cirkusballerinan i Cirkusbaletten.

Clara:

LAURA PERSSON, elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg

Laura Persson går sitt 5e år vid Svenska Balettskolan i Göteborg där hon utbildar sig till professionell balettdansare. I våras kunde göteborgspubliken se Laura som solist i uruppförandet av “Drömmen” vid Svenska Balettskolans 70 års jubileum på GöteborgsOperans stora scen.

Nötknäpparen:

JOHN JAVÉR KRISTIANSEN, elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg

John Javér Kristiansen går sitt 6e år vid Svenska Balettskolan i Göteborg där han utbildar sig till professionell balettdansare. I våras kunde göteborgspubliken se John som solguden i Ni Si Pleng vid Svenska Balettskolans 70 års jubileum på GöteborgsOperans stora scen.

Nötknäpparen:

MARCUS JAAKKOLA LANDIN, elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg

Marcus Jaakkola Landin går sitt 6e år vid Svenska Balettskolan i Göteborg där han utbildar sig till professionell balettdansare. 2018 debuterade Markus som Nötknäpparen på Lorensbergsteatern.

Råttkungen:

BEAU BRONTE PRANCE, elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg

Beau Bronte Prance går sitt 6e år vid Svenska Balettskolan i Göteborg där hon utbildar sig till professionell balettdansare. Beau medverkande redan 2018 i Nötknäpparen på Lorensbergsteatern.

Råttkungen:

MATILDE GIMENEZ BAHL, elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg

Matilde Gimenez Bahl går sitt 5e år vid Svenska Balettskolan i Göteborg där hon utbildar sig till professionell balettdansare. I våras såg vi Matilde som Askungen vid Svenska Balettskolans 70 års jubileum på GöteborgsOperans stora scen

Claras mor:

SUSANNE LINDSTRÖM, tidigare dansare vid Malmö Stadsteater.

Susanne Lindström förstod tidigt att dansen skulle vara en stor del av hennes liv. Teatern, musiken och scenen var något som lockade henne. Som dansare arbetare Susanne vid Malmö Opera (då Malmö Stadsteater), Thalia Dance Company Göteborg och som frilansdansare i Sverige som utomlands.

Claras far:

ROMAN RUMYANTSEV, tidigare dansare vid Moscow City Ballet.

Roman Rumyantsev har en lång erfarenhet som balettdansare. Roman är tidigare solist vid Moscow City Ballet, Moscow Classical Ballet, Imperial Ballet och Kreml Ballet samt gästat och samarbetat med bland annat Moldova National Opera Ballet och Bolshoibaletten.

Fru Rosenkvist:

HELEN SJÖSTEDT, tidigare dansare vid Stora Teaterns balett.

Helen är utbildad i London på Arts Educational School Golden Lane Theatre. Hon debuterade som dansare i Skottland och sedan med London Festival Ballet.
Helen blev anställd vid Stora Teaterns Balett som 20åring 1970
och har under åren dansat många stora roller. 
På Stora Teatern var Helen sen balettmästare i många år och även vice Balettchef under Juhani Terasvuori och Robert North.Samtidigt undervisade hon på Stora Teaterns Balettelevskola och när Svenska balettskolan i Göteborg grundades 1994 så blev hon först balettpedagog och senare Konstnärlig Ledare fram tills sin pension 2016.

Claras mormor:

KERSTIN HÖGLUND, tidigare dansare vid Stora Teaterns balett.

 

Skolläraren:

ARMAN ERSIN AYCAN, tidigare dansare vid Stora Teaterns balett och GöteborgsOperans balett.

Flera av Ulf Gadds baletter där Arman hade stora karaktärsroller är skapade direkt för honom och även i Robert Norths verk dansade han stora roller. Som kuriosa kan nämnas att Råtthuvudet som används i årets föreställning är detsamma som han använde i Stora Teaterns uppsättning. Arman kommer från Turkiet och har även dansat med kompanier såsom Ballet Manhattan New York, Ballet Verona, Scottish Ballet. Arman undervisar och har även skapat ett flertal koreografier i Sverige och utomlands.

Skollärarfrun:

UTA GÜTTLER, tidigare dansare i GöteborgsOperans balett.

Uta Güttler kommer från Dresden i Tyskland där hon fick sin utbildning vid Palucca Schule. Hon har tidigare dansat i Tyskland vid Semperoper Dresden, Nationaltheater München och Niedersächsisches Staatstheater Hannover innan hon kom till GöteborgsOperans Balett 1994. Uta har hon dansat ett stort antal ledande roller som bl a i Herman Schmerman, Artifact II, I dolda sekunder, Ballet Pathétique, Petite Mort, Arcangelo, Raptus, Duende, Husan i Nötknäpparen, titelrollen i Sylfiden och Månrenen, och Bathilda i Mats Eks Giselle.

Konstnären:

JUAN CARLOS REQUENA, tidigare dansare i GöteborgsOperans balett.

Carlos Requena kommer från Santiago, Chile där han också började sin dansutbildning vid Santiagos Opera Ballet School. I Sverige fortsatte han på Svenska Balettskolan Stockholm och fick därefter jobb på Stora Teatern 1987 där han medverkade i bl.a. Nötknäpparen, Mats Eks Giselle, Sylfiden, Axioma 7, Tango Buenos Aires 1907, Re:Tjajkovskij och Kung Baklänges.

Författarinnan:

KYOKO MATSUMOTO, tidigare dansare i GöteborgsOperans balett och danskompani.

Kyoko Matsumoto utbildade sig till dansare i Japan och senare till danslärare vid The Royal Ballet School i London. Som dansare förstod Kyoko behovet av kompletterande dansträning för att både rehabilitera och förebygga dansskador och är idag certifierad pilatesinstruktör (Alan Herdman).

Köpmannen:

DAN OFFERLIND, tidigare dansare i GöteborgsOperans balett

Utbildad vid Malmöstadsteaters balettskola 79-84 och Svenska balettskolan i Stockholm 84-87.

Arbetat vid bland annat Nationalbaletten i Norge och GöteborgsOperans balettkompani. Dan har dansat de flesta manliga roller i Nötknäpparen från råtta till Prins.

Köpmanshustrun:

EVALOTTA ÅKESSON, tidigare dansare i GöteborgsOperans balett.

Eva-Lotta utbildades på Kungliga Operans elevskola i Stockholm och blev anställd på Stora Teaterns balett 1981. Där dansade hon ett flertal stora roller och har undervisat i klassisk balett sedan hon avslutade sin karriär som dansare.

Läkaren:

BO WESTERHOLM, tidigare dansare i Stora Teaterns balett.

Bo Westerholm har varit i dansens och teaterns värld i över 40 år och
är utbildad dansare på Balettakademien och har arbetat som bland annat dansare, musikalartist, danspedagog och koreograf. Han har också medverkat i många baletter, operor, och musikaler och regisserat och koreograferat ett 20-tal produktioner på Skövde stadsteater.

 

Läkarfrun:

HELÉNE FRIBERG, tidigare dansare i Kungliga Baletten

Heléne Friberg fick sin
huvudsakliga dansutbildning vid Kungliga Balettelevskolan i Stockholm.

Hon debuterade som Odette-Odile i Svansjön och var en lika stark dansare och artist inom den moderna repertoaren. Som kuriosa kan nämnas att Helénes första dansroll i tåskor var som 11-åring just i Nötknäpparen, i Rudolf Nureyevs iscensättning.

 

OM NÖTKNÄPPAREN

Originalproduktion av Nötknäpparen på
Imperial Mariinsky Theatre, St. Petersburg, 1892

Bakgrund

Uruppförandet skedde den 18 december 1892 på Mariinskijteatern i Sankt Petersburg med libretto av Marius Petipa och koreografi av Lev Ivanov. Som bygger på berättelsen Nötknäpparen av E.T.A. Hoffmann.

Den svenska premiären ägde rum på Kungliga Operan i Stockholm den 28 november 1929.

Pyotr Ilyich Tchaikovsky

Musik

Musiken är av kompositören Pyotr Ilyich Tchaikovsky som själv identifierade sig med karaktären Drosselmeyer.

Tchaikovsky såg Drosselmeyers relation som farbror till Clara på samma sätt som Tchaikovsky själv hade en stor kärlek till sin egens systers barn.

Andra aktens land av sötsaker har också beskrivits som en slags utopi som Tchaikovsky önskat till sin syster som gick bort under tider han skrev musiken.

Synopsis

PROLOG

Hos Drosselmeyer

Det är julaftons morgon och Claras något udda men charmiga farbror och gudfar Drosselmeyer förbereder julens stora överraskning. Drosselmeyer som också   r ar bakat Claras hus som ett stort och ståtligt pepparkakshus och dekorerat elegant med julens sötsaker.

AKT I

Hemma hos Clara

Det är julafton hemma hos Clara. I familjens salong tänder Claras mor och far familjens stora julgran. Claras mormor hämtar in Clara som förtjust och hennes väninna Änkefru Rosenkvist anländer som vanligt i god tid och gör entré som bara de kan.

Julgranen är något helt speciellt för Änkefru Rosenkvist. Hennes minnen flödar och hon berättar om sin stora kärlek, soldaten som varje år kom hem och tände julgranens alla tindrande ljus. Tanken på hennes stolte och starke soldat gör henne trygg än idag.

Julfest

Klockan slår fem och gästerna strömmar in i salongen. Festen börjar! Barnen är nyfikna på deras julklappar som lockar under granen. De vuxna dansar och njuter av barnens lekfullhet.

Drosselmeyer gör entré

Plötsligt kommer en sent ankommande gäst in i salongen. Det är Claras farbror och gudfar Drosselmeyer som har med sig sin stora julöverraskning och en mycket speciell julklapp till Clara.

Drosselmeyer som också är trollkarl trollar fram olika konfektyrer till barnen från hans medhavda trolleriskåp. Men till allas förfäran trollar han även fram en råtta som till slut fångas av familjens två husor. 

Dans runt granen

Alla gäster förutom Drosselmeyer dansar kring den höga och ståtliga granen. Till och med änkefru Rosenkvist deltar. Clara får tillslut övertalat sin älskade gudfar att inta dansgolvet och det gör han med elegans och fart.

Nötknäpparen

Det blir dags för julklappar. Barnen hämtar sina klappar under granen och öppnar dem med förväntan. Men inte Clara, hon står kvar vi julgranen och tittar ner på den tomma platsen där klapparna legat.

Drosselmeyer frågar henne vad som gör henne ledsen och hon förklarar att där inte var någon julklapp till henne. Drosselmeyer tar då fram hans gömda julklapp till Clara, en docka. Men inte vilken docka som helst utan en nötknäpparsoldat. Clara bjuder alla gäster på nötter och dansar glatt runt med sin fina gåva.

Pepparkakshuset

Så är det tid för kvällens stora överraskning! Drosselmeyers fantastiska pepparkakhus är på pricken likt Claras fina hem. Drosselmeyer berättar en förtrollande historia om när Claras hus på julaftonsnatt förvandlas till ett pepparkaksslott. Där julens sötsaker får liv och dansar in i slottets värme med pepparkaksväggarna som skydd mot den vinande snöstormen utanför av florsocker och marshmallows. 

Sängdags

Kvällen blir sen och gästerna tackar för sig. Clara får lov att sova under julgranen, men innan hon somnar placerar hon sin nötknäpparsoldat som en vakt mot råttor och andra fiender utanför pepparkakshuset familjen fick av Drosselmeyer.

Huset växer

Familjens gamla farfarsur slår midnatt och Clara vaknar av att stora skuggor sprider sig i rummet. Plötsligt är hon omringad av 12 stora råttor.

Råttkungen

Råttornas ledare Råttkungen stiger upp ur plankgolvet och fångar Clara i sin majestätiska bur som liknar Drosselmeyers trolleriskåp. Råttkungen får julgranen, farfarsuret, det fina pepparkaksshuset och alla väggar att växa till svindlande höjder. Clara vet tillslut inte om råttorna blivit stora eller om det är hon som krympt.

Råttkungen förklarar att hon nu är hans för alltid och att han vill kröna henne till råttvärldens drottning.

Nötknäpparsoldaten

Men Drosselmeyers magi förvandlar Claras nötknäppardocka till en levande soldat som tillsammans med hans pepparkaksarmé räddar Clara från Råttkungens ondska.

Det börjar snöa

Clara förälskar sig i sin hjälte och soldat och tillsammans dansar de ut i julnattens snötäckta landskap.

Snöflingorna dansar runt dem tills snöstormen sliter dem ifrån varandra. Clara söker tillslut skydd i sitt eget pepparkakshus.

AKT II

Sockerfen i ett rike av sötsaker

Clara kommer in i sitt hus som har förvandlats till ett pepparkaksslott. Väggarna är gyllenbruna och panelerna täckta av glasyr. I detta rike av sötsaker regerar den rosa sockerfen som gestaltas av Vivian Assal Koohnavard dansare i Berlin State Ballet.

Inne i pepparkaksslottet

Drosselmeyer som är skapare av denna magiska värd gör entré en ärrar om slottets hemligheter. 

Drosselmeyer och sockerfen hittar Clara frusen och ledsen som berättar om vad som hänt och att snön slitit henne ifrån hennes nötknäpparsoldat.

Drosselmeyer råkar dock trolla fram råttkungen och hans möss igen men trollar tillslut också tillbaka Claras nötknäpparsoldat som återigen räddar Clara från Råttkungens makt och i sötsakernas rike förenas Clara och Nötknäpparen.

Divertissement

Drosselmeyer, som i detta rike är trollmästare, delar ut söta julklappar till Clara och hennes nötknäpparsoldat.

Först ut är temperamentsfull lakritskonfekt i alla dess färg och prakt, som efterföljs av tre stiliga och fartfyllda marshmallows.

Slottets stora sal intas av mystiskt slingriga och salta lakritsstänger. Sex snurriga och färgfyllda klubbor fyller rummet med klassisk tåspets. Och 3 vackra guldpraliner dansar balettens klassiska pas de trois i guldglimmande tutuer.

Drosselmeyer och hans gäster överrumplas plötsligt av en armé av pepparkakssoldater som tillsammans med Clara och Nötknäpparen dansar genom pepparkaksslottets alla långa korridorer och rum.

Drosselmeyers sista julklapp till Clara och nötknäpparsoldaten blir söta polkagrisar som valsar tillsammans med sockerfen genom den magiska natten.

Prinsen och prinsessan

Till sist slår drömmen in! Clara och Nötknäpparen förtrollas till verklig prins och prinsessa som gestaltas av Elisa Lons och Jérémie Neveu från Kungliga Baletten. Tillsammans dansar de balettens klassiska pas de deux till Tchaikovskys älskade musik.

Sockerfest

Allt avslutas i en stor sprakande fest där alla slottets sötsaker dansar med Clara och Nötknäpparen tills plötsligt, allt är borta…

EPILOG

Juldagsmorgon

Efter den virvlande sockerfesten vaknar Clara till och sätter sig förvånat upp tillsammans med sin nötknäppardocka. Plötsligt är allt tillbaka till det normala. Hennes mor och far kommer in och önskar god morgon. Det är dags att skynda sig till den traditionella juldagsmässan.

Clara tittar förbryllat på sin nötknäpparprins som nu blivit docka igen. Vad hände egentligen med pepparkaksslottet, det söta riket och hennes prins?

På väg mot kyrkan ser hon något som får henne att undra, var det bara en dröm eller…?

 

Ⓒ Copyright: Svenska Balettskolan i Göteborg

Illustrationer: Emanuel Petersson

Foto: Emmy Jonsson / Tilo Stengel / Josef Götherskjöld